Új jelszó kérése
 
Karácsonyi receptek
2017.12.05 18:51

Mézeskalács

Elkészítés:

Keverj el 2 db M-es tojást (kb. 115 g), egy tojássárgáját 130 ml langyos vízzel, 30 g mézzel, 60 g eritrittel, add hozzá a mézeskalács lisztkeveréket és 60 g lágy kókuszzsírt. Alaposan keverd össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig. Ekkor szilikonos lapon gyúrd át, majd nyújtsd el kb. 5 mm vastagságúra és szúrd ki a kívánt formákkal (nem szükséges liszt szórás és két sütőlap a nyújtáshoz). Rakosgasd távolabb egymástól tepsire a kekszeket. 170 fokra melegített alsó-felső fokozatos sütőben kb. 15 perc alatt sül készre (világosbarna). 

mézeskalács máz
1 közepes méretű tojás fehérje
kb 20 dkg átszitált porxilit vagy poreritrit
1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad sokáig)
2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes)
1 ek. tápióka keményítő (elhagyható, ettől csak keményebb lesz a máz)
céklapor (piroshoz), kurkuma (sárgához)

Máz elkészítése:
A tojásfehérjét majdnem teljesen kemény habbá verjük. A poreritritbe belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, utána beleöntjük a második adagot és további 4-5 percig verjük. Érdemes kicsit rákeverni alsó fokozaton, mert a por szállni fog. Akkor jó a mézeskalács máz, ha kicsit folyós tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet. Belekeverjük a céklaport vagy kurkumát. A krémet egy nejlonzacskóba kanalazzuk, nagyon pici lyukat vágunk az egyik csücskén és ezzel díszítünk.

Recept forrása: Vitéz Viktória

Webáruház készítés