Új jelszó kérése
 
Hagyományos nokedli receptek
2018.05.07 11:08

Paleo pelmena (pelmeni)

Ti készítettétek

Paleo pelmena (pelmenit)

Hagyományos nokedli lisztkeverék

Többféle néven ismert étel, mely Kárpátalján is ismert, a wikipédia ezt írja róla.

pelmenyi oroszhússal töltött, főtt tésztaspecialitás. Hasonló hússal töltött tésztát a Földnek szinte minden részén ismernek, mint például az olasz ravioli vagy a magyar barátfüle.

Kollát Ivett receptje:

Tészta:
1 csomag Éléskamra hagyományos nokedli keverék
4 db M-es tojás
30 ml hideg víz
1 kk só
Bambuszrostliszt és/vagy tápiókakeményítő a gyúráshoz, nyújtáshoz

Töltelék (ez legalább 1-2 kg liszthez elegendő töltelék, úgyhogy jóval több, mint amennyi ennyi tésztához kellene, de nekem ennyi hús volt, a maradékból végül stefánia szelet készült):
500 g darált sertéshús (lehetőleg jó zsíros legyen)
1 nagyobb apróra vágott vöröshagyma nyersen
Só, bors, pirospaprika
1 M-es tojás

Kemény, gyúrható, nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha nem elég kemény, akkor lisztezni kell (bambuszrost liszttel, vagy tápókaliszttel, esetleg, ha van még a nokedli keverékből, az a legjobb, nekem sajnos elfogyott)
Négyfelé vesszük a tésztát, és vékonyra ki kell nyújtani, majd pelmenakészítőre tenni a tésztát, ráhalmozni a húsos tölteléket, majd befedni újabb tésztával, nyújtófával elvágni, kiborítani a formából. Ha nincs ilyen készítőnk, akkor egy kisebb pohárral is ki lehet szaggatni a tésztát, arra mehet a töltelék, félbehajtani, majd a két csücskét összecsippenteni (bár, ez macerásabb), esetleg szóba jöhet derelyevágó is.
Ha kész, forrásban lévő sós vízben ki kell főzni. Hagyományosan vajjal, borssal és ecettel eszik Kárpátalján, bár, a vaj persze nem paleo, úgyhogy ghee mehet helyette.

Ez a tészta elég jó alap lehet akár raviolinak vagy tortellininek is.

Ezt a formát használta hozzá Ivett:

 

Forrás:

https://www.facebook.com/groups/523183661193999/permalink/926281837550844/

Webáruház készítés